Sinds 1 januari 2024 geldt in Wallonië het injectietarief voor nieuwe zonnepaneleninstallaties. Net als in de andere gewesten ontvangen de inwoners er nu ook een vergoeding voor de elektriciteit die ze in het net injecteren. Lees er hier alles over!

Eerst dook het injectietarief in Vlaanderen op, toen was Brussel aan de beurt en nu zet ook Wallonië de stap. Maar het nieuwe systeem, dat ook wel eens “valorisatie van de injectie” wordt genoemd, geldt in Wallonië alleen voor fotovoltaïsche installaties die vanaf 1 januari 2024 zijn gekeurd. In de praktijk betekent het dat de stroom die je zonnepanelen produceren en die je niet zelf verbruikt, in het net wordt geïnjecteerd en dat je daarvoor een vergoeding ontvangt. Met andere woorden: dit is het einde van de terugdraaiende teller. Die blijft echter wel bestaan voor alle zonnepanelen die vóór 1 januari 2024 zijn geïnstalleerd.

Waarom moeten de nieuwe installaties over een digitale meter beschikken? Omdat alleen een digitale meter een onderscheid kan maken tussen elektriciteit die je van het net afneemt om te verbruiken en elektriciteit die je in het net injecteert (omdat je er te veel van hebt). 

1 januari 2024 als scharnierdatum

Wie vanaf nu over zonnepanelen in Wallonië spreekt, zal dus altijd moeten aangeven of hij de situatie vóór of na 1 januari 2024 bedoelt. Want uiterlijk tot eind 2030 zullen beide systemen naast elkaar blijven bestaan: het oude systeem met de terugdraaiende teller en het prosumententarief en het nieuwe met het injectietarief. Na 2030 zitten alle Waalse eigenaars van zonnepanelen in hetzelfde schuitje: het systeem met injectietarief. Tegen dan moeten er dus ook op grote schaal digitale meters zijn geïnstalleerd.

De hamvraag luidt dus: als je in Wallonië woont en je hebt zonnepanelen, zijn die dan vóór of na 1 januari 2024 geïnstalleerd?

Je zonnepanelen zijn geïnstalleerd en gekeurd vóór 2024

Onthou dan deze 4 belangrijke feiten:

  1. Het injectietarief geldt nog niet voor jouw installatie, ook al heb je misschien een digitale meter.
  2. Je blijft dus in het compensatiesysteem en je teller blijft “terugdraaien”. Of je een analoge of digitale meter hebt, speelt daarbij geen rol. De energie die je in het net injecteert, wordt afgetrokken van je verbruik.
  3. Je energieleverancier factureert je alleen je “nettoverbruik”, dus het verschil tussen de energie die je van het net hebt afgenomen en de energie die je in het net hebt geïnjecteerd.
  4. Aangezien je het elektriciteitsnet in de twee richtingen gebruikt, om energie af te nemen én te injecteren, moet je misschien een bijdrage in de netwerkkosten betalen, het zogeheten “prosumententarief”.
    We zeggen “misschien”, want als je beslist om een digitale meter te laten installeren, dan kan je voor het “proportioneel tarief” kiezen. En in dat geval hoef je geen prosumententarief te betalen. Je leest er alles over in ons artikel over het prosumententarief in Wallonië.

Dit systeem van vóór 1 januari 2024 blijft dus nog enkele jaren – uiterlijk tot eind 2030 – geldig als je vóór die bewuste datum zonnepanelen hebt laten installeren en keuren.

Je zonnepanelen zijn na 1 januari 2024 geïnstalleerd en gekeurd

Dan zit je vanaf dag 1 in het systeem met injectietarief. Dat heeft een aantal gevolgen:

  1. Je beschikt automatisch over een digitale meter, die apart de stroom meet die je van het net afneemt en die je erin injecteert. En het is je distributienetbeheerder (DNB) die je wegwijs maakt in alles wat met je digitale meter te maken heeft (installatie, keuring, kosten).
  2. Je bent tegelijk stroomafnemer en -producent en dus zijn er ook twee tarieven op jou van toepassing, voor de stroom die je afneemt en voor de stroom die je injecteert. Je vindt alle informatie over deze tarieven bij je leverancier.
  3. En het is tijd om afscheid te nemen van de meter met terugdraaiende teller en het prosumententarief …

Loop je nog wat verloren in de wereld van het injectietarief? Geen paniek, we leggen je alles zorgvuldig uit. Bijvoorbeeld in dit artikel waarin we nagaan of 7 stellingen over het injectietarief waar zijn … of niet waar!

Het injectietarief geeft zijn geheimen prijs

Nu we weten “wat” het injectietarief is, onderzoeken we “hoe” het functioneert en wat je eraan hebt.

Hoe zit het systeem in elkaar?

Aan de werking van je zonnepanelen verandert er natuurlijk niets: ze produceren nog steeds “groene” energie die je zoveel mogelijk zelf verbruikt tijdens de productie ervan. Maar wat gebeurt er met de energie die je niet zelf verbruikt? Die wordt in het net geïnjecteerd. In het systeem met injectietarief krijg je daarvoor een vergoeding. Je “valoriseert” dus de energie die je injecteert, want je leverancier koopt die van jou voor een bepaald bedrag en dat is het bewuste “injectietarief”.

Met andere woorden:

  • Voor de elektriciteit die je van het net afneemt, betaal je volgens het tarief in je contract. Dit is het afnametarief.
  • Voor elke kWh elektriciteit die je in het net injecteert, ontvang je een bedrag. Dit is het injectietarief, dat ook duidelijk staat vermeld in je contract.

Je vindt beide bedragen ook terug op je energiefactuur. Dat biedt je de mogelijkheid om je verbruik en je injectie goed op te volgen. Benieuwd hoe je factuur in elkaar zit? Je leest er alles over in dit artikel.

Hoeveel zal je geïnjecteerde elektriciteit je opbrengen?

Elke energieleverancier hanteert eigen injectietarieven. Maar één eigenschap hebben ze gemeen: het injectietarief ligt altijd lager dan het afnametarief. Met andere woorden: je krijgt minder voor een kWh die je in het net injecteert dan je moet betalen voor de kWh die je van het net afneemt. Daar is een eenvoudige reden voor: in het injectietarief zitten geen transport- en distributiekosten en geen belastingen.

Bij de variabele contracten speelt er nog iets anders. Meestal injecteer je energie wanneer de elektriciteitsprijs laag is (overdag, wanneer er weinig vraag naar stroom is). Maar wanneer je energie van het net afneemt, ligt de elektriciteitsprijs meestal een stuk hoger. Dat is het geval in de winter en ’s avonds, wanneer zonnepanelen weinig of geen stroom produceren en er veel vraag naar stroom is. Ook dit is een verklaring voor het verschil tussen de injectie- en afnametarieven.

Bij ENGIE proberen we voortdurend om concurrerende en zo voordelig mogelijke injectietarieven te hanteren, aangepast aan je contract.

Wat moet je doen om het injectietarief te ontvangen?

Ben je al klant bij ENGIE? Dan hoef je helemaal niets te doen! Wij brengen alles voor jou in orde. We nemen contact met je op zodra je distributienetbeheerder (DNB) ons op de hoogte brengt van je nieuwe situatie. Zo bieden we je meteen het voordeel van het injectietarief dat bij je contract hoort.

Wist je dit? Het kan enkele weken duren vóór alles geregeld is, maar dat speelt voor jou geen rol. We passen het injectietarief immers met terugwerkende kracht toe op je contract.

Ben je nog geen ENGIE-klant? Dan is dit het juiste moment om de stap te zetten! Hoe sneller je onze aantrekkelijke voorwaarden geniet en ons interessant injectietarief ontvangt, hoe beter.

Betaal je meer voor je energie met het injectietarief?

Deze cruciale vraag hebben we nog niet behandeld: welke impact heeft de omschakeling naar het injectietarief voor je energiefactuur? Veel (toekomstige) bezitters van zonnepanelen in Wallonië zijn hierover bezorgd. Het antwoord hangt af van twee belangrijke elementen:

  • Je verbruiksprofiel. Daarmee bedoelen we je gewoonten, de grootte van je gezin, of je energieverslindende toestellen gebruikt, enz.
  • Je zelfverbruik, dat wil zeggen de mate waarin je de energie afkomstig van je zonnepanelen verbruikt op het ogenblik van productie. Over het algemeen verbruikt een gemiddeld gezin zelf ongeveer 30% van de “groene” energie van de eigen zonnepanelen, de rest wordt in het net geïnjecteerd.

Een gouden tip? Verhoog je zelfverbruik!

Zoals gezegd komt ongeveer 70% van de energie van je zonnepanelen in het elektriciteitsnet terecht! Je laat dus 70% van de energie die je zelf opwekt “ontsnappen” en bovendien moet je later stroom van het net afnemen om in je behoeften te voorzien (wanneer je panelen geen energie opwekken).

En dat is natuurlijk jammer. Je ontvangt wel het injectietarief, maar je zet ook veel energie op het net die je wat later goed zou kunnen gebruiken en waarvoor je dan meer moet betalen. Het afnametarief bedraagt immers meer dan het injectietarief. Je hebt er dus alle belang bij om de zonne-energie van je panelen zoveel mogelijk zelf te verbruiken. 

Maar hoe doe je dat? Op twee manieren: ofwel laat je zoveel mogelijk toestellen (wasmachine, vaatwasser, droogkast, enz.) werken wanneer je panelen energie produceren, ofwel sla je energie op in een thuisbatterij om die later te verbruiken. In dit artikel krijg je tips om je zelfverbruik te verhogen.

Is hiermee alles gezegd? Bijna … Want misschien woon je wel in Wallonië, maar heb je nog geen zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat die niet (meer) interessant zijn? Dan hebben we goed nieuws voor jou: die investering is nog altijd absoluut de moeite waard! Dat blijkt uit onze nauwkeurige berekening van het rendement van zonnepanelen in Wallonië.

Leave A Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *