Installeer je een thuisbatterij best tegelijk met de zonnepanelen? Niet per se! Je kunt ze ook later toevoegen. En dus een thuisbatterij apart aankopen. We wijzen je de weg bij de aankoop.
De thuisbatterij. Tot voor kort een onbekende, maar intussen wekt ze de interesse van heel wat eigenaars van zonnepanelen die graag hun zelfverbruik willen verhogen en op hun elektriciteitsfactuur willen besparen.
Sinds de invoering van het systeem met injectietarief, de afschaffing van het systeem met de terugdraaiende meter en de komst van het capaciteitstarief, is een thuisbatterij een goed idee in Vlaanderen.
Goed om weten: als je in Vlaanderen je analoge meter kunt behouden en tot in 2025 kunt blijven gebruikmaken van het systeem met de terugdraaiende teller, is het nog niet rendabel om een batterij te kopen, omdat het elektriciteitsnet dienstdoet als batterij.
Maar in Brussel geldt het systeem met injectietarief sinds 2021, waardoor een thuisbatterij daar wel voordelig is. Er zijn geen premies voorzien, maar wel nog steeds groenestroomcertificaten voor de productie door de zonnepanelen.
Ook Wallonië voert het systeem met injectietarief in voor nieuwe installaties die na 1 januari 2024 worden gecertificeerd. Ook daar heeft een thuisbatterij dus zin …
Goed om weten: als je in Wallonië nog onder het systeem met de terugdraaiende teller valt, doet het netwerk dienst als “batterij”.
Een thuisbatterij toevoegen aan een bestaand fotovoltaïsch systeem
Veel mensen stellen zich de vraag: ik heb al zonnepanelen, kan ik een thuisbatterij ‘los’ kopen? Moet zo’n thuisaccu niet tegelijk met de zonnepanelen worden geplaatst?
Het is zeker mogelijk een ‘stand alone’ thuisbatterij te kopen. De thuisbatterij en de zonnepanelen hoeven niet tegelijk te worden aangeschaft en geplaatst. Wel verdien je je investering sneller terug als je ze tegelijk koopt. Bovendien kan de installatie dan in één keer gebeuren.
Systemen met DC-batterijen en AC-batterijen
Bij de aankoop van een thuisbatterij zijn er twee opties als je zonnepanelen bezit:
- Het systeem met en DC-batterij
Met dit type configuratie maakt de omvormer van je zonnepanelen plaats voor een hybride omvormer (als je fotovoltaïsche installatie dat toelaat en ze compatibel is met een hybride omvormer). De elektriciteit die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, wordt in één keer in gelijkstroom omgezet en het productieoverschot kan rechtstreeks op de batterij worden opgeslagen. Bovendien wordt de informatie over de fotovoltaïsche productie en de opslag in de batterij samen opgeslagen in slechts één applicatie. Deze oplossing wordt ook aanbevolen als je omvormer voor zonne-energie meer dan 8 jaar oud is. Deze vervangen door een nieuwe hybride omvormer kan beter zijn om een optimale opslag en zonne-energieproductie te garanderen.
- Het systeem met een AC-batterij
Met deze configuratie behoud je de omvormer van je zonnepanelen en wordt er een tweede omvormer geplaatst, speciaal voor de batterij. De elektriciteit wordt dus twee keer omgezet en het geheel neemt meer ruimte in beslag. Wel is dit systeem compatibel met alle bestaande fotovoltaïsche systemen, zelfs met micro-omvormers of vermogensoptimalisatoren.
Het grootste nadeel: wanneer de omvormer en de batterij van een verschillende fabrikant komen, kunnen de gegevens over de productie door de panelen en de opslaggegevens van de batterij niet altijd samen worden gebracht in één applicatie. Alleen bij bepaalde merken is dit mogelijk door een energiemeter toe te voegen. De meting van je zelfverbruik is dan misschien minder duidelijk.
Bij een nieuwe installatie van zonnepanelen en batterij wordt er standaard geopteerd voor een hybride omvormer.
Ontdek hier ook de 5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen.
Goed om te weten: wanneer je je batterij kiest, zie het dan groots. Een batterij met een grotere capaciteit, is niet noodzakelijk veel duurder en kan je extra voordelen bieden: hogere premie, meer opslag, hoger zelfverbruik enz. Wil je er alles over te weten komen? Lees dan ons artikel “Wat is de ideale grootte van je thuisbatterij?”.
Hoeveel zal je toekomstige batterij je kosten en opleveren?
De prijs van een batterij hangt af van een aantal criteria, maar ligt tussen de 5.000 en 10.000 €.
Toegegeven, het is een hele investering, maar wel eentje waarmee je ongeveer 450 € bespaart op je energiefactuur, dankzij je zelfverbruik dat stijgt van 30% naar 60%. Na 9 jaar is je batterij dan ook terugverdiend (afhankelijk van je zelfverbruik).
Wil je meer weten over thuisbatterijen? maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs